Metamorphoseon

Ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van de geboorte van Frans Drijvers gaf Vlaanderen Morgen Rotselaar de opdracht aan de Limburgse componist Wouter Lenaerts een muziekstuk te schrijven. Het werd een muziekstuk voor hobo en harp.

Op 5 april 2008 was de première en werd het uitgevoerd door Anneleen Lenaerts en Karel Schoofs.

 

Toelichting muziekstuk Metamorphoseon

Graag wil ik u ook nog even mijn visie over de compositie meedelen en de titel verklaren.

Op de eerste en tweede pagina verschijnt bovenaan de verwijzing naar ‘Vlaanderen Morgen’ in volgend opschrift: ‘commissioned by 'Vlaanderen Morgen Rotselaar’ honouring the 150th birthday of Frans Drijvers’

Na er lang over nagedacht te hebben, ben ik uiteindelijk tot de volgende titel gekomen: METAMORPHOSEON – for oboe and harp…

Ik was op zoek naar een woord dat in vele talen herkenbaar is en tegelijk een boodschap van ‘vernieuwing’ en ‘hoop’ uitdrukt.
Het is namelijk precies onder Frans Drijvers dat het Vlaamse ‘landschap’ een echte stem heeft gekregen en een aantal wezenlijke gedaanteverwisselingen heeft ondergaan. De sporen ervan zijn nog steeds zichtbaar, vb. de bekende spreuk AVV-VVK, de Nederlandse taal in ons huidige onderwijs,… Ik moet jou dit uiteraard allemaal niet vertellen…

Een tweede aspect dat ook een dubbele betekenis heeft, is het feit dat de huldeviering precies plaatsvindt bij het begin van de lente, waar ook de geboortedatum van Frans Drijvers zich situeert: 5 april 2008 is precies 150 jaar + 1 dag verwijderd van 4 april 1858…
En is het niet zo dat de lente het meest natuurlijke voorbeeld is van een metamorfose, elk jaar opnieuw? Het is een zeer krachtig gebeuren dat de donkerheid van de winter doet plaatsmaken voor het nieuwe en mooie licht…
Tegelijk staat dat ook voor de symboliek van hoop. Elk begin is een nieuwe hoop op een mooie(re) toekomst. Diezelfde hoop op de toekomst wordt ongetwijfeld bewust uitgedrukt in de naam van jullie vereniging: ‘Vlaanderen MORGEN’…

Een derde aspect waarnaar ik wilde verwijzen, zijn de Metamorfosen van de Romeinse schrijver Ovidius: in zijn werk met gelijknamige Griekse titel beschrijft hij de creatie en geschiedenis van de wereld, maar ook geeft hij een filosofische beschouwing over de eeuwige verandering of vernieuwing door te verwijzen naar Pythagoras met ‘omnia mutantur, nihil interit’.
Dit bekende werk heeft in de geschiedenis reeds vele anderen geïnspireerd zoals Shakespeare, Respighi, Vondel,…
 

Wouter Lenaerts

Viering
Receptie
Overhandiging Partituur
Karel Schoofs
Anneleen Lenaerts