Frans Drijversplein

Een eeuw na zijn overlijden krijgt  Frans Drijvers een eigen plein in zijn geboorteplaats. 

Op 29 december 2014 werd de 100-jarige overlijdensdatum van de Vlaams sociaal bewogen priester Frans Drijvers, herdacht. Ter gelegenheid hiervan, kreeg het plein aan het administratief centrum in zijn geboortedorp Rotselaar, de naam ‘Frans Drijversplein’ toegekend.

Op de zitting van 15 december 2014 kreeg Nele Devillé, bestuurslid en ondervoorzitter van Vlaanderen Morgen, eindelijk de steun van het gemeentebestuur mee om het plein waar het standbeeld staat, ook zijn naam toe te kennen. Eerder die maand kreeg gemeenteraadslid Devillé de persoonlijke kennisgeving van Schepen Jelle Wouters dat haar voorstel op de eerstvolgende gemeenteraad geagendeerd stond. In navolging van haar queeste en eerdere gesprekken met de betrokken schepenen werd er bewust gekozen voor een prominente en centrale plaats in de gemeente als grote blijk van erkentelijkheid. Die beslissing viel dus net op tijd voor de herdenking van zijn 100-jarige overlijdensdatum, twee weken later.

Frans Drijvers werd op 4 april 1858 geboren in de Kapelstraat in Rotselaar (op een boogscheut van het plein dat nu zijn naam draagt) als zoon van de orgelbouwer Leonardus Drijvers en Rosalia Van Tongelen.
De priester was een veelzijdig man. De Vlaamse zaak, geloof, sociale actie en onderwijs zijn de belangrijke pijlers in het leven van Frans Drijvers. 
Met welsprekendheid en vuur verkondigde hij zijn mening in inspirerende gedichten, bewogen godsdienstige publicaties en diverse artikels in de gedrukte pers. Zijn hele leven ijverde hij voor de vervlaamsing van de Katholieke scholen en het is mede dankzij hem dat er nu in het Nederlands kan worden gestudeerd. Iets wat weinigen nog maar beseffen. 
In de winter van 1880-81, toen hij aan het Groot Seminarie van Mechelen studeerde, lag Drijvers mee aan de basis van de oprichting van het jongerentijdschrift ‘De Student’. Op de eerste pagina van het eerste nummer in 1881 zette hij de inmiddels gekende leuze ‘Alles voor Vlaanderen - Vlaanderen voor Kristus’.
 Deze leuze AVV - VVK prijkt vandaag echter niet alleen op de IJzertoren in het West-Vlaamse Diksmuide, maar ook op menig grafschrift van gesneuvelden uit de Groote Oorlog. 
Na zijn priesterwijding in 1882 werd hij achtereenvolgens onderpastoor in Sint-Kwintens-Lennik, leraar aan het Sint-Jozefscollege in Aarschot en onderpastoor in Opwijk en de Sint-Paulusparochie in Antwerpen. 
De laatste vier jaar van zijn leven was hij bestuurder van ‘Dochters van Maria’ in Willebroek. Daar overleed hij op 29 december 1914.

In 1996, precies in het jaar van de viering van het twintigjarige bestaan van “Vlaanderen Morgen”, riep deze culturele vereniging een tweejaarlijkse Frans Drijversprijs in het leven. Een prijs voor een bijzonder verdienstelijke Vlaming. Een prijs voor idealisten.
Ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van zijn geboorte, schonk Vlaanderen Morgen in 2008 een levensgroot standbeeld van de Vlaamse priester aan de gemeente Rotselaar en haar inwoners. Het standbeeld kreeg een ereplaats in de binnentuin van het administratief centrum. 
Waarop het gemeentebestuur van Rotselaar in december 2014, Dag op dag honderd jaar na zijn overlijden, het plein aan het gemeentehuis de naam ‘Frans Drijversplein’ verleende als grote blijk van erkentelijkheid.

Zondag 28 en maandag 29 december 2014 herdacht Vlaanderen Morgen Rotselaar het overlijden van Frans Drijvers met een herdenkingsmis in de O.L.Vr. van Altijddurende Bijstandkerk in Rotselaar-Heikant, gevolgd door een bloemenhulde aan het standbeeld. De viering werd opgeluisterd door het Jan-Niklaaskoor dat werd opgericht door Jan-Niklaas Devillé ( °1888-+1965), tijdgenoot van Frans Drijvers.

 

 

 

Afbeeldingen